Quantcast
Channel: hnw – Lifehacking
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Het ultieme Getting Things Done-overzicht

$
0
0

gtdguy.png

Op Lifehacking schrijven we veel over Getting Things Done (verder: GTD) van David Allen. GTD is een manier van denken over concentratie en aandacht, werk ordenen, nadenken over je doelen en ambities, beslissingen nemen over wat je wel en niet doet en hoe je dat dan weer organiseert. Kortom, veel stof tot nadenken en veel inzichten die we hier delen.

We hebben de artikelen voor je gecategoriseerd en op een rij gezet. De categorie apps is ruim vertegenwoordigd, terwijl over het onderhoud en reflectie of bijvoorbeeld kritiek op GTD weer minder geschreven is. De lijst apps is eigenlijk nog langer dus als je wat mist of meer wilt lezen, dan kun je via tags als Takenmanagers of Tools nog veel meer ontdekken.

De categorieën zijn soms overlappend dus enkele blogs vind je onder meer kopjes terug.

Definitie, GTD-mindset

Er zijn blogs over wat GTD is, wat de belangrijkste kenmerken ervan zijn. Al dan niet door David Allen zelf uitgelegd:

David Allen

De grondlegger van GTD en schrijver van Getting Things Done. Prettig en efficiënt werken zonder stress en een aantal opvolgers daarop komt ook aan het woord op Lifehacking:

Spullen

GTD gaat over focus en orde in het denken. Voor sommigen betekent dat ook orde in spullen, je werkomgeving, huis:

Uitstelgedrag

Wie op YouTube op procrastination zoekt, over procrastination gesproken, die vindt een wereld aan manieren om uitstellen, luieren, niet urgente klusjes doen, terwijl je eigenlijk iets moet ondernemen. Niks mis met luieren maar wel als je er niet van geniet ;-)

Focus, concentratie, ontspanning

Het is niet iedereen gegeven in alle drukte, met allerlei verplichtingen en met allerlei afleidingen onder de knoppen geconcentreerd te werken. Voor GTD is nu juist die focus zo’n essentieel idee. In die toestand voeg je als kenniswerker veel waarde toe. Adviezen daarover:

Beslissen, verwerken, plannen, lijsten

Een belangrijk onderdeel van GTD is het beslissingen nemen over wat je nu precies gaat doen. Wat is een taak of een project en hoe ziet start en resultaat eruit? Hoe plan je slim en hoe help jezelf op het juiste moment  aan verplichtingen herinneren? Daarbij zijn lijstjes -soms ook wel het stereotype beeld van GTD – een veel gebruikt instrument:

Dagindeling, routines

Naast het maken van lijsten en beslissen over wat in welke vorm wanneer gedaan moet worden, zijn er ook veel GTD-blogs over het indelen van een dag, routines die kunnen helpen effectiever te zijn en bewuster aan de slag te gaan:

Mail managen

Voor veel kenniswerkers is mail een belangrijk instrument maar ook een kanaal dat nogal verstopt raakt. Veel mails, bijlagen, de hele dag door mail, op allerlei apparaten mail. Kortom, mail de baas blijven is een taak apart -tenzij je met e-mail stopt- :

Apps, tools, gereedschap

je kunt effectiever en efficiënter werken met het juiste gereedschap. Dat gereedschap is persoonlijk en waar de één idolaat van een toepassing is, vindt de ander het een gruwel. Hoe dan ook moet je voor het meeste gereedschap eerst even leren hoe het werkt om er echt plezier van te hebben. Die investering kost tijd. En een veelgehoord risico van tools en apps is het zoeken naar het meest perfecte GTD- of to do-systeem, waardoor je vaak  weer opnieuw iets probeert. Een aantal apps en tools op een rijtje:

Trusted system, verzamelen

Om zaken uit je hoofd te krijgen, moeten ze ergens anders naar toe. Dat is je vertrouwd systeeem, oftewel je trusted system. Alles wat daar in zit, zie je ooit weer terug om het te verwerken. Dat kan je mooie Moleskin zijn, een Evernote inbox of een lijstje op je werkplek. Wat posts over systemen om je hoofd in te legen:

Reeks adviezen

Er zijn posts die een reeks adviezen geven om eens over na te denken:

Doelen, ambities

GTD gaat niet alleen over lijstjes en taken noteren. Sterker nog, als het goed is doe je dat alleen om doelen te bereiken of in elk geval waarde toe te voegen. Anders dreigt micromanagement (zie de GTD-IQ test). Over (geen) doelen stellen:

Onderhoud, reviews

Ambities, doelen, taken en dagindelingen kunnen je helpen ontspannen waarde toe te voegen. Of dat ook zo is, kun je in evaluaties en reflectiemomenten bepalen. Dan bepaal je ook wat beter of anders kan. Die momenten zijn de zogenaamde reviews oftewel het periodieke onderhoud:

Boeken

Op de site van Lifehacking kun je een aantal boeken die met GTD te maken hebben downloaden, zoals Zen to Done of Slimmer werken vanaf nu. Daarnaast enkele blogs over boeken waar GTD een rol in speelt:

 

Wat moet er nog aan de lijst toegevoegd worden? Welke soort blogs mis je? Wat is wat jou betreft essentieel voor GTD?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 28